utorok, 15 september 2015 22:05

Odpustová slávnosť Povýšenia sv. Kríža na stropkovskej kalvárii na Bani

Odpustová slávnosť Povýšenia sv. Kríža na stropkovskej kalvárii na Bani

V nedeľu 13. septembra 2015 sa pútnici z mesta Stropkov vybrali na svoju kalváriu - stropkovskú Kalváriu na Bani. Tohtoročná sa niesla v duchu 20. výročia od jej postavenia a posvätenia. Pri jej zrode bol vtedajší dekan vsdp. Pavel Kaminský, ktorý prijal pozvanie súčasného dekana vsdp. M. Kyšeľu a bol hlavným celebrantom slávnostnej sv. omše. 

Vo svojej homílií poukázal, aké je dôležité spomenúť si a pamätať, že základný kameň kalvárie posvätil dnes už svätý Ján Pavol II. Ten, ktorý na konci svojho života pri svojej chorobe - svojom kríži povedal "z kríža sa nezostupuje", a ukázal nám príklad životného nesenia kríža. Aj keď žijeme v storočí, kedy máme na Slovensku svoju katolícku TV, rozhlas, internet kde sa môžeme aj nábožensky vzdelávať, vykonať si púť do Sv. zeme, máriánske pútne miesta... ani jedno desaťročie nebolo také bohaté aby sa slobodný človek - veriaci, mohol posilniť a povzbudiť. Napriek tomu prichádzame k záveru, že život je vlastne celkom iný. Emeritný pápež Benedikt XVI. povedal "veľa pokrstených je v duchovnej kóme" Prečo? Príjmu krst a potom nič - duchovná kóma. Potom sa trocha preberú, príjmu prvé sv. prijímanie a opäť nič - duchovná kóma. Potom sa zasa preberie z duchovnej kómy lebo je birmovanie. A keď je po birmovaní opäť upadne do kómy. A vyskúša veľmi hriešny život. Vysmejú kňaza, vysmejú rodičov a máme tu potom rôzne vzťahy, partnerstvá... a darmo boli v tom vychovaní. Kóma. Keď sa dostanú do tej kómy, ani samy sebe nerozumia. Ako tak sa znej znova dostanú a chcú sv. manželstva v kostole. Ale s veľkou parádou. A opäť padnú do kómy. Nemajú záujem o nikoho, len o seba. Nevyčítajme Ježišovi, že on málo chytil za srdce tvojho syna, dcéru, manžela či teba. Kristus nikomu nič nie je dlžný. Ani mne, ani tebe. Len my sme dlžní Ježišovi Kristovi vernosť. Viete kde je chyba? Že my, veriaci ľudia, sme málo rozhodnutí pevne veriť Kristovi a nasledovať ho. Nestačí povedať len ja verím, to musíš aj v živote dokázať. Často je diametrálny rozdiel medzi našou vierou a skutkom, naším životom. Či zachovávame všetko, čo je potrebné. A nezachovávame to preto, že nám chýba modlitba. "Bez modlitby nám hrozí udusenie v každodennom živote" (Benedikt XVI.) Je veľmi dôležité, aby sme sa nehanbili za to, že sa modlíme súkromne, v kostole. Ale v rodinách sa vytratila modlitba. Rodinná modlitba je veľmi dôlelžitá preto, aby deti videli modliť sa rodičov a spolu navzájom. Rodinná modlitba je mnohokrát viac ako jedlo na stole. Nehanbite sa spolu modliť. Lebo skrze tú modlitbu, keď sa spolu modlia, je to ako keď cez infúziu ide to tvojich žíl životodárna sila pre tvoje telo. Reštartujme či naštartujme svoj duchovný život. Obíďte všetko čo dokáže uškodiť vašej viere. Tak ako šofér vie obísť každú jamku na ceste, tak obíďme všetko, čo má uškodiť našej viere, manželstvu, kňazstvu, mladému životu. Len vtedy sa vráti a nasťahuje pokoj. Treba kráčať po ceste Božích zákonov. Ani v roku 2015 nikto nemôže zrušiť tieto prikázania. Ale môžme si icih zamilovať. A vtedy sa budeme v pokoji rozvíjať vo viere. (z homílie)

Fotogaléria

Naše webové stránky používajú súbory cookies služby Google Analytics, ktorú poskytuje spoločnosť Google. Pomáha nám to analyzovať spôsoby využitia stránky zo strany používateľov a zlepšovať stránku. Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.